SANOMASSA

Wie het boek 'the long tale' heeft gelezen, weet dat de grootste impact van online betekent dat je niche-concepten kan aanbieden. Omdat alle niche-concepten bij elkaar een breed publiek bedienen en een bedrijf perfect kan laten draaien. In tegenstelling tot een winkel waar maar beperkte schapruimte is. Ideaal voor een pluriform land als Nederland dus, want wij hebben op zoveel vlakken veel kleuren en smaken: van politieke partijen tot tijdschriften.

Ja, dat is wel lastig vanuit een traditioneel uitgeversmodel, want al die niche-bladen moeten worden gemaakt, gedrukt en gedistribueerd. De productiekosten van die tijdschriften zijn de laatste jaren al enorm gedrukt, vertelde bladenman Wim Spijkers mij. De bodem is hier wel bereikt.

Dus wat doe je dan? Back to the stone age en denken in massaaaaa. Want massa verkoopt en daar zitten de aandeelhouders op te wachten. Massa standaardiseert en dat is kostentechnisch hendig, even Brabants uitgedrukt. Duidelijke formats die veel mensen zullen aanspreken, maar daarmee dreigt wel de oppervlakkigheid, want er zal binnen de lijntjes van het format gekleurd moeten worden. Geen vertakkingen of doelgroepselectieve formats. Helaas...

Online biedt juist de mogelijkheid om een breed publiek vanuit diverse interesses te bedienen. Dat levert rijke uitgeefproducten op en dus een rijke cultuur. En ik geloof er heilig in dat je daarmee shitloads of money buckets kan verdienen. Maar je moet het wel kunnen; denken in online businessmodellen en organisatiestructuren. Sanoma (definitief) niet dus.

Leave a Comment