“DOEN MENSEN DAT?”

Ik begin mijn training met een tweet van managementicoon Tom Peters: Tom's advice column: Q how do you sell an idea via SM? A Start with a good idea... En in een tweede tweet: but the bloody damn frigging content must be supercalifragilisticexpialidocious to frigging begin with. Think carts and horses.

De essentie is dat als je social media aan de praat wil krijgen, de content de drijvende kracht erachter is. En dit vertelt meneer Peters op zijn eigen manier dus. Het lijkt simpel maar is o zo belangrijk om steeds in het hoofd te houden, want ik zie zo vaak meuk voorbijkomen op social media. Ook vanuit merken. Het houdt mijzelf ook scherp trouwens. Vorige week vroeg een marketingmanager aan mij: "en doen mensen dat?"...

..nadat ik een creatief idee neerlegde waarin consumenten content moeten aandragen. Een terechte gewetensvraag die mij extra scherp zet op zo'n moment. We moeten onszelf als professional deze kritische vragen blijven stellen. Want dit vak is geen wetenschap.

John de Mol hoorde ik pas geleden bij DWDD over het nieuwe programma Utopia zeggen dat programma's maken geen algebra is: "als je dit met dat optelt krijg je dit". "Zo werkt het niet". Het gaat om een combinatie van ervaringen uit het verleden met continu de 'vinger aan de pols houden' bij mensen. What makes them tick? Fouten maken hoort daarbij en met elkaar een fout van binnen en buiten analyseren dus ook. Zonder verwijt. Want dan kunnen we die hamvraag "doen ze dat?" beantwoorden.

Leave a Comment